Siirry pääsisältöön

Tekijänoikeuksilla saivartelua

Taloussanomien uutisen mukaan, kotimaiset TV-yhtiöt ovat nyt todella huolissaan youtube-palvelusta löytyvien suomalaisten sketsisarjapätkien suhteen. Huolissaanolon ajankohtaan ei varmastikaan vaikuta yhtään se, että Google meni eilen ostamaan youtube.com-palvelun 1,3 miljardilla eurolla. Nyt suomalaisilla lilliputtiyhtiöllä on edessään syvätaskuinen taho, jolle voi sitten uhitella.

Ymmärrän, että tekijänoikeudet ovat tärkeä asia. Mutta en ymmärrä sitä, mitä esimerkiksi Yle tai MTV3 menettävät siinä mainosarvossa, jonka ilmainen jakelukanava heille antaa. Esimerkiksi minä en tienyt henkilökohtaisesti mitään Jopet Show ohjelman olemassaolosta ennen kuin törmäsin Youtubessa klippeihin ohjelmasta. Tässähän ei ole siis kysymys mistään waretuksesta. Ihmiset eivät saa tästä palvelusta kokonaisia sarjoja vaan pätkiä, joita toiset ovat halunneet palveluun laittaa. YouTube maksaa itse jakelukanavasta ja saa ohessa mainostuloja. Amerikassa jotkut mediayhtiöt ovat ymmärtäneet Youtuben merkityksen, eivätkä ole alkaneet saivartelemaan tekijänoikeuksista. Saa nähdä miten meidän suomalaisille "suuruuksille" oikeasti käy. Jotenkin vaan tuntuu, että tässä nimenomaisessa tapauksessa ei ole oikeasti kysymys tekijänoikeuksista vaan uuden ja vanhan maailman yhteentörmäyksesta. Mielestäni sata miljoonaa sivustovierailua päivässä olisi ennemmin syy tehdä sellaisia videoita, jotka nousisivat listojen kärkeen, kun aloittaa äänen nostaminen tekijänoikeuksista. Uskon, että Google ottaa kyllä mielellään tyhjänpäiväiset suomalaiset klipit pois palvelusta ja häviäjiä eivät ole muut kuin mediayhtiöt ja me kuluttajat.

Markkinoiti&Mainonta lehden englanninkielisessä kolumnissa nostettiin juuri YouTuben kaltainen uusi mediailmiö pöydälle. Ainakin mainospiireissä yritetään tehdä sellaisia klippejä, jotka nousevat suosikkilistojen kärkeen. Tässä esimerkki. Näin saadaan ihmiset, jopa minut, jakamaan mainoksia toisille. Uusista tekniikoista kannattaisi ottaa hyöty irti, eikä aina maalata uhkakuvia seinille.

(Kirjoitusvirheet korjattu 23.10.2006. Kiitoksia loistavalle oikolukija/kommentoijalle :))

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Pitäisikö tästä tehdä taas asiallinen kirjelmä suomen televisiokanaville. Muutama vuosi sitten kirjoitin televisioyhtiöille heidän tekemästään ohjelmapoliitikasta hyvin kriittisen kirjeen ja kerroin uuden teknologian vaikutuksista. Kerroin omalta osaltani muuttuneesta tavasta seurata lähes pelkästään netin kautta tv-sarjoja.

Televisiokanavien muutoksen seurauksena olen taas palannut enemmän takaisin television ääreen. Sarjat tulevat nykyään paljon nopeammalla syklillä ulos ja ne näytetään kutakuinkin järkevinä kokonaisuuksina. Kun sarjat palaavat tauoilta, niitä myös mainostetaan. Varsinkin Nelonen on kunnostautunut tässä. Hauskat radiomainokset saivat minut takaisin katsomaan pitkään tauolla ollutta Sopraanosia.

Olisi toki mukava jos omalla kirjeelläni olisi jotain vaikutusta ollut tapahtuneisiin muutoksiin. Toivoa voi aina.

Kuitenkin pointtina on se, että asialliset ja perustellut tekstit voivat päätyä myös oikeiden ihmisten silmien eteen. Tarpeeksi kun tällaista postia tulee, se voi johtaa myös muutoksiin.

Joukolla siis kirjoittamaan televisiokanaville asiallisia kirjeitä kertoen kuinka väärällä tiellä he nyt ovat. Samalla voi ujuttaa mukaan omia ehdotuksia parannuksista.
Anonyymi sanoi…
Voisitko korjata tekstiäsi seuraavien kohtien osalta.

Tässä pikaisesti silmiin osuneet kohdat kustakin kappaleesta. Esitän suoraan oikeinkirjoitetut muodot.

Kappale 1:
TV-yhtiöt
youtube-palvelusta
huolissaanolon
youtube.com-palvelun
taho, jolle

Kappale 2:
ennen kuin
pätkiä, joita

Kappale 3:
klippejä, jotka
ihmiset, jopa minut, jakamaan (lauseyhteydestä irrallaan olevat lisäykset erotetetaan pilkuilla molemmilta puolilta)
hyöty irti, eikä
Toni Hintikka sanoi…
Kirjoitusvirheitä saattoi tosiaan tekstissäni esiintyä, koska kirjoitin sen aamulla niin nopeasti. Toki oikoluku pitäisi tehdä aina ennen julkaisua. Kiitoksia oikoluvusta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…