Siirry pääsisältöön

Tekijänoikeuksilla saivartelua

Taloussanomien uutisen mukaan, kotimaiset TV-yhtiöt ovat nyt todella huolissaan youtube-palvelusta löytyvien suomalaisten sketsisarjapätkien suhteen. Huolissaanolon ajankohtaan ei varmastikaan vaikuta yhtään se, että Google meni eilen ostamaan youtube.com-palvelun 1,3 miljardilla eurolla. Nyt suomalaisilla lilliputtiyhtiöllä on edessään syvätaskuinen taho, jolle voi sitten uhitella.

Ymmärrän, että tekijänoikeudet ovat tärkeä asia. Mutta en ymmärrä sitä, mitä esimerkiksi Yle tai MTV3 menettävät siinä mainosarvossa, jonka ilmainen jakelukanava heille antaa. Esimerkiksi minä en tienyt henkilökohtaisesti mitään Jopet Show ohjelman olemassaolosta ennen kuin törmäsin Youtubessa klippeihin ohjelmasta. Tässähän ei ole siis kysymys mistään waretuksesta. Ihmiset eivät saa tästä palvelusta kokonaisia sarjoja vaan pätkiä, joita toiset ovat halunneet palveluun laittaa. YouTube maksaa itse jakelukanavasta ja saa ohessa mainostuloja. Amerikassa jotkut mediayhtiöt ovat ymmärtäneet Youtuben merkityksen, eivätkä ole alkaneet saivartelemaan tekijänoikeuksista. Saa nähdä miten meidän suomalaisille "suuruuksille" oikeasti käy. Jotenkin vaan tuntuu, että tässä nimenomaisessa tapauksessa ei ole oikeasti kysymys tekijänoikeuksista vaan uuden ja vanhan maailman yhteentörmäyksesta. Mielestäni sata miljoonaa sivustovierailua päivässä olisi ennemmin syy tehdä sellaisia videoita, jotka nousisivat listojen kärkeen, kun aloittaa äänen nostaminen tekijänoikeuksista. Uskon, että Google ottaa kyllä mielellään tyhjänpäiväiset suomalaiset klipit pois palvelusta ja häviäjiä eivät ole muut kuin mediayhtiöt ja me kuluttajat.

Markkinoiti&Mainonta lehden englanninkielisessä kolumnissa nostettiin juuri YouTuben kaltainen uusi mediailmiö pöydälle. Ainakin mainospiireissä yritetään tehdä sellaisia klippejä, jotka nousevat suosikkilistojen kärkeen. Tässä esimerkki. Näin saadaan ihmiset, jopa minut, jakamaan mainoksia toisille. Uusista tekniikoista kannattaisi ottaa hyöty irti, eikä aina maalata uhkakuvia seinille.

(Kirjoitusvirheet korjattu 23.10.2006. Kiitoksia loistavalle oikolukija/kommentoijalle :))

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Pitäisikö tästä tehdä taas asiallinen kirjelmä suomen televisiokanaville. Muutama vuosi sitten kirjoitin televisioyhtiöille heidän tekemästään ohjelmapoliitikasta hyvin kriittisen kirjeen ja kerroin uuden teknologian vaikutuksista. Kerroin omalta osaltani muuttuneesta tavasta seurata lähes pelkästään netin kautta tv-sarjoja.

Televisiokanavien muutoksen seurauksena olen taas palannut enemmän takaisin television ääreen. Sarjat tulevat nykyään paljon nopeammalla syklillä ulos ja ne näytetään kutakuinkin järkevinä kokonaisuuksina. Kun sarjat palaavat tauoilta, niitä myös mainostetaan. Varsinkin Nelonen on kunnostautunut tässä. Hauskat radiomainokset saivat minut takaisin katsomaan pitkään tauolla ollutta Sopraanosia.

Olisi toki mukava jos omalla kirjeelläni olisi jotain vaikutusta ollut tapahtuneisiin muutoksiin. Toivoa voi aina.

Kuitenkin pointtina on se, että asialliset ja perustellut tekstit voivat päätyä myös oikeiden ihmisten silmien eteen. Tarpeeksi kun tällaista postia tulee, se voi johtaa myös muutoksiin.

Joukolla siis kirjoittamaan televisiokanaville asiallisia kirjeitä kertoen kuinka väärällä tiellä he nyt ovat. Samalla voi ujuttaa mukaan omia ehdotuksia parannuksista.
Anonyymi sanoi…
Voisitko korjata tekstiäsi seuraavien kohtien osalta.

Tässä pikaisesti silmiin osuneet kohdat kustakin kappaleesta. Esitän suoraan oikeinkirjoitetut muodot.

Kappale 1:
TV-yhtiöt
youtube-palvelusta
huolissaanolon
youtube.com-palvelun
taho, jolle

Kappale 2:
ennen kuin
pätkiä, joita

Kappale 3:
klippejä, jotka
ihmiset, jopa minut, jakamaan (lauseyhteydestä irrallaan olevat lisäykset erotetetaan pilkuilla molemmilta puolilta)
hyöty irti, eikä
Toni Hintikka sanoi…
Kirjoitusvirheitä saattoi tosiaan tekstissäni esiintyä, koska kirjoitin sen aamulla niin nopeasti. Toki oikoluku pitäisi tehdä aina ennen julkaisua. Kiitoksia oikoluvusta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…