Siirry pääsisältöön

Käyttöliittymä tulevaisuudessa - korvaako kuudes aisti näppäimistön ja hiiren?


Olen tehnyt tietoteknikkakouluttajan töitä noin seitsemän vuoden ajan ja nyt kun olen siirtymässä toisiin tehtäviin on hyvä tarkastella käyttöliittymää. Käyttöliittymä on asia, jonka kanssa jokainen ihminen on päivittäin tekemisissä. Käyttöliittymä ei ole jotain, joka on vain tietokoneissa, vaan se on kaikissa ihmiskunnan aikaansaannoksissa aina kirveestä lähtien. Myös kirveen käyttöliittymä on aikojen kuluessa muuttunut vähemmän tikkuiseen suuntaan.

Ihmisiä ei ole tehty koneiksi tietokoneen eteen. Tietokoneita olemme loppujen lopuksi käyttäneet hyvin vähän aikaa. Sen sijaan muita käyttöliittymä olemme käyttäneet kauemmin, kuten paperia ja kynää. Mitä jos otettaisiin pari yksinkertaista jo olemassa olevaa keksintöä ja tehtäisiin uutta keksintöjen avulla. Törmäsin eilen Facebookissa videoon, jossa oli esitelty aivan uudenlaisia ideoita. Tämä keksijäjoukko on uskaltanut mennä laatikon ulkopuolelle.

Idea on internetissä ollut esillä ainakin vuoden verran. Pienellä hakukonetutkimuksella havaitsin, että Wired-lehti oli julkaissut artikkelin aiheesta jo helmikuussa 2009. Minulta tämä on kuitenkin mennyt täysin ohi. Artikkelissa ja videossa puhutaan ihmisen kuudennen aistin käyttöliittymästä.

Idea kuitenkin perustuu siihen, että mitä jos ottaisimme käyttöliittymäksi niitä asioita, joita meillä jo on. Voimme jo siirtää niitä asioita, joita meillä jo on digitaaliseen muotoon helposti, suorastaan huomaamatta. Käyttöliittymän idea perustuu pieneen dataprojektoriin ja kameraan, jotka on kiinnitetty joko käyttäjään tai muuten tilaan, jossa käyttäjä käyttöliittymää käyttää. Osat eivät tämä päivänä ole kalliita. Markkinoille on tullut jo muutaman sadan euron digitaalikamera, jossa on projektori.

Yhtenä syöttölaitteena käytettiin myös halpaa äänianturia, joka oli kiinnitetty tavalliseen paperin palaan. Anturin avulla pystyttiin lukemaan esimerkiksi paperiin piiretyt viivat.

Tämä MIT:ssä kehitetty idea vie kuitenkin ajatuksen pelkästä kuvan heijastamisesta aivan eri tasolle. Esimerkeissä käytettiin näyttönä esimerkiksi paperin palaa, johon kuva heijastettiin käyttäjään kiinitetystä projektorista. Samalla paperissa olevaa informaatiota tai siihen lisättävää informaatiota pystyttiin siirtämään tietovarastoon. Hieno esimerkki oli fyysisellä paperilla olevan informaation siirtäminen digitaaliseksi ja sen edelleen muokkaus. Kirjastossa kirjaa käytettiin käyttöliittymä ja kirjaan voitiin viitteiden perusteella tulostaa lisätietoa vaikkapa kirjailijasta. Hieno esimerkki oli myös sanomalehdessä olevan sääkartan muuttuminen interaktiiviseksi.

Kamera dataprojektori yhdistelmä mahdollistaa käyttöliittymän muodostamisen mihin tahansa. Esimerkiksi käyttäjän kämmeneen voidaan piirtää virtuaalinäppäimistö tai ranteeseen kello. Hieno puoli tässä keksinnössä on se, että tietokoneen käyttöliittymiä voidaan tehdä tällä tavoin todella halvalla. Ei tarvita kallista muovia tai metallia niin paljon. Voidaan käyttää jo olemassa olevia asioita tulostamaan ja siirtämään informaatiota.

Itse uskon, että tämä keksintöjoukko, varsinkin kun se on julkaistu avoimen lähdekoodin projektina tulee näyttämään suuntaa tulevaisuuden käyttöliitymien suunnittelussa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…