Siirry pääsisältöön

Käyttöliittymä tulevaisuudessa - korvaako kuudes aisti näppäimistön ja hiiren?


Olen tehnyt tietoteknikkakouluttajan töitä noin seitsemän vuoden ajan ja nyt kun olen siirtymässä toisiin tehtäviin on hyvä tarkastella käyttöliittymää. Käyttöliittymä on asia, jonka kanssa jokainen ihminen on päivittäin tekemisissä. Käyttöliittymä ei ole jotain, joka on vain tietokoneissa, vaan se on kaikissa ihmiskunnan aikaansaannoksissa aina kirveestä lähtien. Myös kirveen käyttöliittymä on aikojen kuluessa muuttunut vähemmän tikkuiseen suuntaan.

Ihmisiä ei ole tehty koneiksi tietokoneen eteen. Tietokoneita olemme loppujen lopuksi käyttäneet hyvin vähän aikaa. Sen sijaan muita käyttöliittymä olemme käyttäneet kauemmin, kuten paperia ja kynää. Mitä jos otettaisiin pari yksinkertaista jo olemassa olevaa keksintöä ja tehtäisiin uutta keksintöjen avulla. Törmäsin eilen Facebookissa videoon, jossa oli esitelty aivan uudenlaisia ideoita. Tämä keksijäjoukko on uskaltanut mennä laatikon ulkopuolelle.

Idea on internetissä ollut esillä ainakin vuoden verran. Pienellä hakukonetutkimuksella havaitsin, että Wired-lehti oli julkaissut artikkelin aiheesta jo helmikuussa 2009. Minulta tämä on kuitenkin mennyt täysin ohi. Artikkelissa ja videossa puhutaan ihmisen kuudennen aistin käyttöliittymästä.

Idea kuitenkin perustuu siihen, että mitä jos ottaisimme käyttöliittymäksi niitä asioita, joita meillä jo on. Voimme jo siirtää niitä asioita, joita meillä jo on digitaaliseen muotoon helposti, suorastaan huomaamatta. Käyttöliittymän idea perustuu pieneen dataprojektoriin ja kameraan, jotka on kiinnitetty joko käyttäjään tai muuten tilaan, jossa käyttäjä käyttöliittymää käyttää. Osat eivät tämä päivänä ole kalliita. Markkinoille on tullut jo muutaman sadan euron digitaalikamera, jossa on projektori.

Yhtenä syöttölaitteena käytettiin myös halpaa äänianturia, joka oli kiinnitetty tavalliseen paperin palaan. Anturin avulla pystyttiin lukemaan esimerkiksi paperiin piiretyt viivat.

Tämä MIT:ssä kehitetty idea vie kuitenkin ajatuksen pelkästä kuvan heijastamisesta aivan eri tasolle. Esimerkeissä käytettiin näyttönä esimerkiksi paperin palaa, johon kuva heijastettiin käyttäjään kiinitetystä projektorista. Samalla paperissa olevaa informaatiota tai siihen lisättävää informaatiota pystyttiin siirtämään tietovarastoon. Hieno esimerkki oli fyysisellä paperilla olevan informaation siirtäminen digitaaliseksi ja sen edelleen muokkaus. Kirjastossa kirjaa käytettiin käyttöliittymä ja kirjaan voitiin viitteiden perusteella tulostaa lisätietoa vaikkapa kirjailijasta. Hieno esimerkki oli myös sanomalehdessä olevan sääkartan muuttuminen interaktiiviseksi.

Kamera dataprojektori yhdistelmä mahdollistaa käyttöliittymän muodostamisen mihin tahansa. Esimerkiksi käyttäjän kämmeneen voidaan piirtää virtuaalinäppäimistö tai ranteeseen kello. Hieno puoli tässä keksinnössä on se, että tietokoneen käyttöliittymiä voidaan tehdä tällä tavoin todella halvalla. Ei tarvita kallista muovia tai metallia niin paljon. Voidaan käyttää jo olemassa olevia asioita tulostamaan ja siirtämään informaatiota.

Itse uskon, että tämä keksintöjoukko, varsinkin kun se on julkaistu avoimen lähdekoodin projektina tulee näyttämään suuntaa tulevaisuuden käyttöliitymien suunnittelussa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo

Flash-mainokset boikottiin!

Adobe Flash tuo Makromedian luomus, jonka Adobe sai yrityskaupan mukana itselleen on vallannut lähes 100% maailman tietokoneista. Se toimii lähes käyttöjärjestelmäriippumattomasti ja se on loistava muoto julkaista multimediasisältöä verkossa. Youtubea ei olisi olemassa ilman Flashia, eikä monia muitakaan interaktiivisia palveluita. Mutta Flash tuo myös ongelmia. Flashin avulla on helppo tehdä visuaalisesti hienon näköisiä mainoksia, joissa on interaktiivisia osia, jopa videoita sisäänrakennettuna. Ei siinä sinällään mitään, mutta en pidä siitä, että kaljuaan raapiva mies täyttää koko ruudun kun haluan lukea päivän juorut Iltasanomista.Kaiken lisäksi Flash kyykyttää normaalitehoisen mikron varsin tehokkaasti. Selaimen suoritinkäyttö kasvaa lähelle 100%, kun Flash-mainoksia sisältävä iltapäivälehti jää taustalle auki. Tätä ei pidä nyt ymmärtää niin, että vastustan mainostamista verkossa. Kannatan ehdottomasti ilmaisia palveluita, joita rahoitetaan mainoksilla. Mutta mainokset eivät saa h