Siirry pääsisältöön

Käyttöliittymä tulevaisuudessa - korvaako kuudes aisti näppäimistön ja hiiren?


Olen tehnyt tietoteknikkakouluttajan töitä noin seitsemän vuoden ajan ja nyt kun olen siirtymässä toisiin tehtäviin on hyvä tarkastella käyttöliittymää. Käyttöliittymä on asia, jonka kanssa jokainen ihminen on päivittäin tekemisissä. Käyttöliittymä ei ole jotain, joka on vain tietokoneissa, vaan se on kaikissa ihmiskunnan aikaansaannoksissa aina kirveestä lähtien. Myös kirveen käyttöliittymä on aikojen kuluessa muuttunut vähemmän tikkuiseen suuntaan.

Ihmisiä ei ole tehty koneiksi tietokoneen eteen. Tietokoneita olemme loppujen lopuksi käyttäneet hyvin vähän aikaa. Sen sijaan muita käyttöliittymä olemme käyttäneet kauemmin, kuten paperia ja kynää. Mitä jos otettaisiin pari yksinkertaista jo olemassa olevaa keksintöä ja tehtäisiin uutta keksintöjen avulla. Törmäsin eilen Facebookissa videoon, jossa oli esitelty aivan uudenlaisia ideoita. Tämä keksijäjoukko on uskaltanut mennä laatikon ulkopuolelle.

Idea on internetissä ollut esillä ainakin vuoden verran. Pienellä hakukonetutkimuksella havaitsin, että Wired-lehti oli julkaissut artikkelin aiheesta jo helmikuussa 2009. Minulta tämä on kuitenkin mennyt täysin ohi. Artikkelissa ja videossa puhutaan ihmisen kuudennen aistin käyttöliittymästä.

Idea kuitenkin perustuu siihen, että mitä jos ottaisimme käyttöliittymäksi niitä asioita, joita meillä jo on. Voimme jo siirtää niitä asioita, joita meillä jo on digitaaliseen muotoon helposti, suorastaan huomaamatta. Käyttöliittymän idea perustuu pieneen dataprojektoriin ja kameraan, jotka on kiinnitetty joko käyttäjään tai muuten tilaan, jossa käyttäjä käyttöliittymää käyttää. Osat eivät tämä päivänä ole kalliita. Markkinoille on tullut jo muutaman sadan euron digitaalikamera, jossa on projektori.

Yhtenä syöttölaitteena käytettiin myös halpaa äänianturia, joka oli kiinnitetty tavalliseen paperin palaan. Anturin avulla pystyttiin lukemaan esimerkiksi paperiin piiretyt viivat.

Tämä MIT:ssä kehitetty idea vie kuitenkin ajatuksen pelkästä kuvan heijastamisesta aivan eri tasolle. Esimerkeissä käytettiin näyttönä esimerkiksi paperin palaa, johon kuva heijastettiin käyttäjään kiinitetystä projektorista. Samalla paperissa olevaa informaatiota tai siihen lisättävää informaatiota pystyttiin siirtämään tietovarastoon. Hieno esimerkki oli fyysisellä paperilla olevan informaation siirtäminen digitaaliseksi ja sen edelleen muokkaus. Kirjastossa kirjaa käytettiin käyttöliittymä ja kirjaan voitiin viitteiden perusteella tulostaa lisätietoa vaikkapa kirjailijasta. Hieno esimerkki oli myös sanomalehdessä olevan sääkartan muuttuminen interaktiiviseksi.

Kamera dataprojektori yhdistelmä mahdollistaa käyttöliittymän muodostamisen mihin tahansa. Esimerkiksi käyttäjän kämmeneen voidaan piirtää virtuaalinäppäimistö tai ranteeseen kello. Hieno puoli tässä keksinnössä on se, että tietokoneen käyttöliittymiä voidaan tehdä tällä tavoin todella halvalla. Ei tarvita kallista muovia tai metallia niin paljon. Voidaan käyttää jo olemassa olevia asioita tulostamaan ja siirtämään informaatiota.

Itse uskon, että tämä keksintöjoukko, varsinkin kun se on julkaistu avoimen lähdekoodin projektina tulee näyttämään suuntaa tulevaisuuden käyttöliitymien suunnittelussa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…