Siirry pääsisältöön

Windows Vistan ytimessä kehittynyttä kopiosuojausteknologiaa

Vistaa rummutetaan tällä hetkellä ovista ja ikkunoista. Microsoftin markkinointikoneisto on suomessakin virittäytynyt vakuuttavaan kuntoon. Tällä viikolla kierros on tulossa myös tänne Keski-Suomeen. Vista on joltain osin varmasti hyvä. Viidellä miljardilla eurolla saa valtavan kasan huippuosaajien miestyövuosia. Tuo viisi miljardia on summa, joka vistan kehittämiseen kului MicroPC-lehden mukaan.

Tuota valtavaa rahapottia on valitettavasti käytetty myös todella väärään paikkaan. Vistan ydin sisältää Monkey Bites-blogin mukaan kehittynyttä DRM-teknologiaa. Tämä uusi tekniikka on laitettu käyttöjärjestelmän alimmille tasoille, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että käyttäjän omistamat
Blu-ray -ja HD-DVD -leffat eivät toimi, jos ei käytä Microsoftin hallinoimia ajureita ja DRM-tukevia laitteita. Open Source-ajureiden valmistaminen ei olisi enää mahdollista, ja kohtuullisen asiallinenkin näytönohjain ilman DRM-tukea ei kykenisi näyttämään käyttäjän kaupasta ostamaa leffaa.

Mielestäni kopiosuojaukset loppukäytäjän tuotteissa ovat todella huono asia. On aivan uskomatonta, että jos ostan tuotteen kaupasta, en voi katsella tai kuunnella sitä, jonkin kopiosuojauksen takia. Myös Emi on huomannut tämän asian. Levy-yhtiö harkitsee kopiosuojauksista luopumista. Tämä johtuu siitä, että he ajattelevat, että DRM-suojaamaton digimusiikki tulee menestymään suojattua paremmin. Toivottavasti myös muut huomaavat tämän.

Kopiosuojaus ulottuu Vistassa kaikkeen ns. Premium Content-sisältöön. Microsoftin hallussa on täysin se, mitä tuo termi tarkoittaa. Tulevaisuudessa voitaisiin esimerkiksi DRM-merkitä HD-tasoista nettivideokuvaa. Jos DRM:aa ei saataisi murrettua, niin tätä videota ei näkisi kuin Vistan ja yhteensopivan raudan omistajat.

Tämä uusi DRM-tekniikka mahdollistaa Microsoftille monenlaisia asioita. Näistä ei tosin uusissa mainoslauseissa puhuta. Tämä uusi kopisuojaus on tehty järjestelmän vakauden ja tehokkuuden kustannuksella. Microsoft on myöntänyt jo viitatun blogijutun mukaan, että uusi DRM-tekniikka vie prosessoriaikaa.

Vista tulee vääjäämättä yleistymään kotikoneissa, mikä antaa Microsoftin uudelle DRM-tekniikalle lisää käyttäjiä. Kun Vista joskus tulevaisuudessa on yleisin käyttöjärjestelmä, Microsoft voi olla kova tekijä digitaalisen videon jakelussa. Ehkä he hakevat uutta monopoliasemaa mediajakelun puolelta? Toivottavasti Open Source yhteisö löytää tähän ongelmaan hyviä ratkaisuja.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
suomessakin -> Suomessakin
MicroPC-lehden -> MikroPC-lehden
sitä, jonkin -> sitä jonkin (jonkin ei aloita sivulausetta)
Premium Content-sisältöön -> Premium Content -sisältöön (alkuosa 2 sanaa)
ei näkisi -> eivät näkisi (kongruenssi kuntoon: subjekti oli monikossa)
Open Source yhteisö -> Open Source -yhteisö
Anonyymi sanoi…
Taas kerran joutuu vilkaisemaan ,mitä tapahtuu Mac puolella tuon suhteen. Myös uusia Torvaldeja kaivataan :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo

Flash-mainokset boikottiin!

Adobe Flash tuo Makromedian luomus, jonka Adobe sai yrityskaupan mukana itselleen on vallannut lähes 100% maailman tietokoneista. Se toimii lähes käyttöjärjestelmäriippumattomasti ja se on loistava muoto julkaista multimediasisältöä verkossa. Youtubea ei olisi olemassa ilman Flashia, eikä monia muitakaan interaktiivisia palveluita. Mutta Flash tuo myös ongelmia. Flashin avulla on helppo tehdä visuaalisesti hienon näköisiä mainoksia, joissa on interaktiivisia osia, jopa videoita sisäänrakennettuna. Ei siinä sinällään mitään, mutta en pidä siitä, että kaljuaan raapiva mies täyttää koko ruudun kun haluan lukea päivän juorut Iltasanomista.Kaiken lisäksi Flash kyykyttää normaalitehoisen mikron varsin tehokkaasti. Selaimen suoritinkäyttö kasvaa lähelle 100%, kun Flash-mainoksia sisältävä iltapäivälehti jää taustalle auki. Tätä ei pidä nyt ymmärtää niin, että vastustan mainostamista verkossa. Kannatan ehdottomasti ilmaisia palveluita, joita rahoitetaan mainoksilla. Mutta mainokset eivät saa h